THEMA PRIDE 2022: MY GENDER, MY PRIDE

‘MIJN GENDER, MIJN TROTS’. Dat is de letterlijke vertaling van MY GENDER, MY PRIDE. Dit  jaar tot thema van Pride Amsterdam 2022 gekozen, en daarmee ook voor Pride at the Beach. MY GENDER, MY PRIDE. Trots zijn op jouw gender.

Maar wat is dat eigenlijk: gender? Gender is niet hetzelfde als sekse of geslacht. Met sekse of geslacht wordt de status van lichamelijke kenmerken aangegeven; bijvoorbeeld vrouw, man of intersekse (zowel vrouwelijke als mannelijke kenmerken). Gender heeft daarentegen een bredere betekenis. Gender gaat over sociale, culturele en psychologische kenmerken van een persoon, zichtbaar in uiterlijke kenmerken en gedrag ofwel de persoonlijke expressie van de eigen identiteit. 

Gender is namelijk ook de ‘rol’ waarmee iemand zichzelf het meest identificeert: iemands gender hoeft dus niet gelijk te zijn aan iemands sekse of geslacht. Qua sekse of geslacht val je misschien in de categorie vrouw, maar je voelt jezelf misschien helemaal niet lekker in een jurk en draagt daarom graag een (mannen)pak. Voorbeelden zijn o.m. de Duits-Amerikaanse actrice en zangeres Marlène Dietrich of de Nederlands celliste en dirigente Frieda Belinfante, die als joodse verzetsstrijder een belangrijke rol heeft gespeeld bij de aanslag op het bevolkingsregister van Amsterdam in 1943. Haar genderidentiteit en genderexpressie gaf haar (aangevuld met een plaksnor) een krachtige vermomming voor de bezetter. Frieda stond als vrouwelijke dirigent echter ook gewoon in kostuum op de bok. Zeer ongewoon, ongemakkelijk en eigenlijk ook ongehoord in de jaren 30 van de vorige eeuw.

Maar waarom is dat eigenlijk ongehoord? Het zou toch niets moeten of hoeven uitmaken of een vrouw een broek aanheeft. Of dat een man in een rok wil lopen, op hoge hakken met gelakte nagels. Theatermaker Rikkert van Huisstede confronteerde in 2021 in het tv-programma De Slimste Mens, deelnemers en kijkers met de stereotype verwachting van hoe een man er uit hoort te zien, door in een jurk in de stoel plaats te nemen. Zijn verschijnen  was direct trending topic. Want Rikkert is ook nog eens hartstikke hetero en dat maakte het al helemaal conflictueus. Want dat is wat er gebeurt. Veel mensen raken in verwarring als iets anders is dan volgens de norm oftewel normaal. Maar met de acte-de-préséance van Rikkert blijkt dat genderexpressie en -identiteit niet alleen voor de LHBTi+-gemeenschap, maar voor iedereen kan gelden. Zet dat ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ nu aan de kant. Dit oer-Hollandse gezegde zat en zit regelmatig mensen juist in de weg om te kunnen en mogen zijn en daarmee in hun kracht te komen. Dat blijkt maar weer uit het verhaal van hockeyer Pepijn Keppel, die pas echt topsporter kan zijn, nu hij uit de kast heeft durven komen. En dus vieren we komende pride de vrijheid jezelf te kunnen zijn. In gender, geslacht en/ of seksuele voorkeur. Met acceptatie en respect voor de elkaar in de veelkleurigheid van de diversiteit. Of je nou hetero, homo, bi, trans, queer, aseksueel, interseksueel of anders bent, of je zo voelt, laten we inclusief zijn. Ook de dagen daarna, want dat is wat vrijheid en samenleven is en waartoe de regenboogcommunity (nog) steeds prides organiseert.

Author
Super User
Published Date
02 mei, 2022
External Links

Stichting LHBTI aan Zee

Adres: P/a Raadhuisplein 3A
2042 LR Zandvoort

Kamer van Koophandel: 860367964

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg onze socials

© Pride at the beach | een UITzandvoort.nl ontwerp!